Herstel na kanker, hoe kan fysiotherapie helpen?

Kanker is een ingrijpende ziekte die niet alleen fysiek, maar ook emotioneel een zware tol kan eisen. Zelfs nadat de behandeling succesvol is afgerond, kunnen er blijvende klachten zijn die je dagelijks leven beïnvloeden. Gelukkig kan fysiotherapie, en specifiek oncologiefysiotherapie, een waardevolle rol spelen in je herstelproces. In deze blog vertel ik je hoe fysiotherapie je kan ondersteunen als je kanker hebt (gehad) en geef ik je praktische tips voor een optimaal herstel.

Wat is oncologiefysiotherapie?

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de behandeling van mensen die kanker hebben of hebben gehad. Deze therapeuten zijn getraind om om te gaan met de unieke uitdagingen die gepaard gaan met kanker en de behandelingen daarvan, zoals chemotherapie, bestraling en operaties. Ze bieden ondersteuning in alle fasen van de ziekte: tijdens de behandeling, in de herstelfase en zelfs in de palliatieve fase.

Voordelen van oncologiefysiotherapie

  • Verbetering van Mobiliteit: Chemotherapie en bestraling kunnen je spieren en gewrichten stijf maken. Oncologiefysiotherapie kan helpen om je mobiliteit te verbeteren door gerichte oefeningen en stretches.
  • Vermindering van Vermoeidheid: Een van de meest voorkomende klachten na kankerbehandelingen is extreme vermoeidheid. Fysiotherapie kan je energieniveau helpen verhogen door op maat gemaakte oefenprogramma’s.
  • Pijnmanagement: Veel mensen ervaren pijn als gevolg van hun behandeling. Een fysiotherapeut kan technieken en oefeningen bieden om deze pijn te verlichten.
  • Verbetering van kwaliteit van leven: Door je fysieke conditie te verbeteren, helpt fysiotherapie je om weer deel te nemen aan dagelijkse activiteiten en je algehele welzijn te bevorderen.

Wat kun je verwachten van een oncologiefysiotherapie sessie?

Elke sessie begint met een grondige intake. De fysiotherapeut bespreekt je medische geschiedenis, huidige klachten en doelen. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften. Dit kan onder meer bestaan uit:

  • Oefeningen op maat: Deze zijn ontworpen om je kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen te verbeteren.
  • Manuele therapie: Hands-on technieken zoals massage om spanning te verlichten en pijn te verminderen.
  • Ademhalingsoefeningen: Vooral nuttig als je longproblemen hebt door bestraling of chemotherapie.
  • Advies en educatie: Tips over hoe je je dagelijks leven kunt aanpassen om je herstel te bevorderen.

Conclusie

Fysiotherapie, en specifiek oncologiefysiotherapie, kan een cruciale rol spelen in je herstel na kanker. Door gerichte oefeningen, pijnmanagement en emotionele ondersteuning helpt het je om weer grip te krijgen op je leven en je welzijn te verbeteren. Bij Refix Fysiotherapie en andere fysiotherapiepraktijken staan ze klaar om je te begeleiden op je weg naar herstel. Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar een betere kwaliteit van leven. Je bent sterker dan je denkt, en met de juiste hulp kun je elke uitdaging aan.